V polovici júna sme mali možnosť zúčastniť sa ukrajinského večera, ktorý organizovala miestna ukrajinská komunita. Bol to úžasný zážitok, pri ktorom sme sa dozvedeli viac o ukrajinskej kultúre a ochutnali sme tradičné ukrajinské jedlá.
Večer začal prípitkom na zdravie Ukrajiny. Potom sme sa pustili do ochutnávky jedál. Prvým jedlom bol boršč, tradičná ukrajinská polievka z červenej repy. Boršč bol vynikajúci, mal bohatú chuť a krásnu farbu.
Po polievke sme si dali vareniky, ukrajinské knedle plnené rôznymi náplňami. My sme si dali vareniki plnené bryndzou a smotanou. Vareniki boli chutné a šťavnaté.
Ďalším jedlom boli holubky, ukrajinské závitky z kapusty plnené mäsom, ryžou a koreninami.
Na záver sme si dali plokščiaky, ukrajinské palacinky. Plnili sme si ich tvarohom, ovocím a džemom. .
Okrem jedla sme sa dozvedeli aj niečo o ukrajinských tradíciách. Napríklad, že Ukrajinci majú radi spev a tanec. Po večery sme sa mohli zabaviť pri ukrajinskej hudbe.
Bol to úžasný večer, počas ktorého sme sa dozvedeli viac o ukrajinskej kultúre a ochutnali sme tradičné ukrajinské jedlá. Ďakujeme ukrajinskej komunite za pozvanie.
Tradičná ukrajinská kuchyňa
Ukrajinská kuchyňa je založená na čerstvých surovinách, ako sú ovocie, zelenina, mäso a mliečne výrobky. Medzi tradičné ukrajinské jedlá patria:
- Boršč – tradičná ukrajinská polievka z červenej repy
- Vareniky – knedle plnené rôznymi náplňami
- Holubky – závitky z kapusty plnené mäsom, ryžou a koreninami
- Plokščiaky – ukrajinské palacinky
- Deruny – ukrajinské zemiakové placky
- Mlynci – ukrajinské palacinky plnené mäsom, ryžou a koreninami
- Kvas – kyslý nápoj z ražného chleba